top of page
  • Writer's pictureMaja

Kakšne spremembe zahtevajo otroci danes?

"Mladi" znamo res dobro kritizirati, ali znamo popraviti napake svojih staršev, je pod velikim vprašajem. Zagotovo lahko trdim, da v kolikor ne bomo spremenili načina vzgoje otrok, ne bomo naredili nobenega napredka. Še slabše... naredili bomo še večjo škodo kot so jo naredili naši starši.


Vse več je govora o pravilni vzgoji otrok. Nenehno se sprašujemo, kako vzgajati svoje otroke. In nenehno kritiziramo vzgojo svojih staršev. Vendar opažam naslednje... »Mladi« znamo res dobro kritizirati, ali znamo popraviti napake svojih staršev, je pod velikim vprašajem.


Zagotovo lahko trdim, da v kolikor ne bomo spremenili načina vzgoje otrok, ne bomo naredili nobenega napredka. Še slabše... naredili bomo še večjo škodo kot so jo naredili naši starši. Zakaj? Ker imamo možnosti, znanje, informacije, ki so veliko bolj dostopne kot nekoč. Ker smo primorani narediti spremembe, saj nam Vesolje to narekuje in ne dovoljuje napak stare paradigme vzgoje otrok. Zato so »kazni za ignoriranje« veliko večje in veliko težje. Tako za nas kot za naše otroke. Seveda bodo imeli naši otroci v prihodnosti svobodo odločanja in se bodo lahko odločili za pozitivno spremembo in popravek naših napak. Vendar, zakaj ne bi že mi naredili spremembe na bolje in jim omogočili, da nadaljujejo življenje iz nivoja, ki izhaja iz trdnih temeljev na osnovi Ljubezni in višje inteligence.


Avtorica Nikki Pattillo v svoji knjigi Otroci zvezd: vodnik za starše in zvezdne otroke navaja, da zvezdni otroci hočejo izboljšati svet na več načinov. Radi bi nam dopovedali, da imamo svoje angele in vodnike, ki nam želijo pomagati in nas voditi. Prizadevajo si za bolj miroljuben svet, ki bo zajemal iz zavesti »enosti«. Zagotovo se zelo trudijo, da bi njihovo sočutje doseglo tiste, ki ga imajo manj, in da bi pomagali tem ljudem. Tudi okolju in živalim pomagajo na mnoge načine. Pravi tudi, da vzgoja zvezdnih otrok ni enostavna. Nastopil je čas za spremembo in novo energijo na tem planetu, zato so odnosi med starši in otroci pomembnejši kot kdajkoli prej. Ti otroci bodo zrcalili vse, kar je v srcih in mislih njihovih staršev. Če bodo ti otroci spremenili stare vzgojne vzorce, se bodo laže razvili v zdrave in dobro vzgojene ljudi. (povzeto po Otroci zvezd: vodnik za starše in zvezdne otroke, Nikki Pattillo, Založba Star Elysium, 2009, stran 99 in 101)


O KATERIH KONKRETNIH SPREMEMBAH LAHKO GOVORIMO? Ena od nujno potrebnih sprememb je izboljšanje šolskega in predšolskega sistema, saj sta preveč toga in zastarela. Otroci danes so bistveno drugačni kot nekoč, npr. pred 30 leti. Družinsko okolje najbolj vpliva na razvoj in življenje otroka. Takoj za tem so vrtci in šole. Avtorica Meg Blackbern Lucy v svoji knjigi Indigo, kristalni in zvezdni otroci pravi, da je negovanje otroka kot celotnega bitja – telo, um in duh – življenjskega pomena. Trenutno znamo »hraniti« le njegov um, ne pa tudi njegove duše. Opozarja na kaos in krutost inštitucij kot so šole, ki povzročajo precejšnjo neprijetnost v počutju otroka. Kaos zna biti za otroka dobesedno boleč. Enako lahko rečemo tudi za vrtce. Prišel je čas velikih sprememb in da spremenimo svoj odnos do vsega in vseh, da ima evolucija prosto pot, da naredi svoje in vzpostavi stanje kot je v najvišje dobro vseh. Negovanje današnjih otrok in ustvarjanje novih okolij ter sprejemanje novih učnih metod se odraža v družbeni zavesti in otroci nam bodo neizmerno hvaležni, kar lahko opažamo v iskricah njihovih oči. Otrokom bomo omogočili, da zrastejo v močne individue in bodo znali vnašati svojo moč in talente na katerem koli področju njihovega življenja.


Vprašanje v razmislek: Ko vstopimo v vrtec (ali šolo) ali katero koli inštitucijo... Kako jo doživljamo? Kako se počutimo? Kakšni so zidovi? Sivi ali zeleni? Kakšna so tla? So hladna in neprijetna? Ali so čista? Kakšne so barve, pohištvo in svetloba? Ali prevladujejo ostri robovi? Ali obstajajo kakšni znaki narave in življenja (rastline in živali)? Ali atmosfera zgradbe odraža nizki proračun in rigidna pravila? Ali nas je strah? Če je tako, zakaj je tako? Ali so razlogi zastarelo razmišljanje, toga pravila in sistemi, okorela avtoriteta...? Paradoks je lahko v tem, da je okolica nezanimiva in kreativno ne navdihujoča, hkrati pa zelo iritirajoča zaradi vizualnega in auditivnega hrupa. (povzeto po Indigo, kristalni in zvezdni otroci: Meg Blackbern Lucy, 180-184)


V nekaterih vrtcih (ali šolah) je preveč slik in otroških izdelkov. Temu rečemo vizualni hrup. Zakaj ne bi omejili prikazovanja otroških izdelkov, projektov in slik le na določenih pordročjih in ga celo naslovili z imenom »Zid Sanj« in jih zamenjali z več gladke površine. Tako bi ti izdelki bili na posebnem mestu, saj tudi so posebni. Barve so izjemnega pomena pri ustvarjanju mirnega in manj kaotičnega prostora, okolja. Barva je energija – vsebuje določene frekvence, ki lahko vplivajo na naša razpoloženja, celo na naše delovanje. Za pozitivno okolje so potrebne svetle, vedre barve. Že sama barva spremeni prostor in naše počutje v njem. (povzeto po Indigo, kristalni in zvezdni otroci: Meg Blackbern Lucy, 180-184)


Nič manj ni pomembno pohištvo in ublažitev ostrih robov, kjer koli je to možno. Idealen prostor bi bil okrogel brez vogalov. Kot takšen je bolj skladen s sveto geometrijo – oblike, ki so temeljni kamen Kreacije. Oblike, ki povzročajo pozitivne učinke, so tiste, znane kot »platonski geometrijski liki«. Sestavljeni so iz najosnovnejših oblik v kreaciji: sfere, štirikotne piramide, kocke in kvadrati. (povzeto po Indigo, kristalni in zvezdni otroci: Meg Blackbern Lucy, 180-184)


Današnji otroci se izrazito zavedajo vse okolice, narave in planeta nasplošno. Vnos rastlin in živali kot so npr. ribice v akvariju so močni dodatki v prostoru. Otroci lahko skrbijo za rastline in živali in tako navezujejo stik. Lahko jih opazujejo in se z njimi pogovarjajo. Lahko jim zaupajo svoje male skrivnosti. Otroci potrebujejo obilo svobode in bivanja ter igre zunaj v naravi. Če je le možno, jim dovolite, da se sezujejo in hodijo bosi. Naj začutijo, kaj jim sporoča energija Zemlje in kako blagodejno lahko vpliva nanje.


KAKO ZNANOST ZAGOVARJA POTREBNE SPREMEMBE V ŠOLSKEM IN PREDŠOLSKEM SISTEMU? Na omenjeno problematiko opozarja tudi dr. Ranko Rajović, nevroendokrinolog in avtor uspešnice IQ otroka – skrb staršev, predsednik Svetovnega odbora Mense za nadarjene otroke ter avtor programa NTC (Nikola Tesla Centra). Kot nevroendokrinolog vnaša najnovejša medicinska odkritja o možganih v pedagogiko. Pravi, da otroke moramo naučiti razmišljati... preko igre, asociacij, slikovnih asociacij in gibanja. Igre kot so: frnikole, gumitvist, ristanc, ravbarji in žandarji... to so idealne igre. Pri njih se razvija akomodacija, orientacija, ravnovesje, otrok mora razmišljati, kam se bo skril, skratka otrok razmišlja. Mi pa smo te igre pozabili, jih ni več. Otrok leži in gleda v računalnik. Tudi starši otrokom ponudijo škodljive igre. Moramo pa jim ponuditi igre, ki terjajo gibanje in razmišljanje. http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/reproduktivno-ucenje-je-napaka-ali-kaj-imata-skupnega-sipa-in-france-preseren/305041INTELIGENCA NI DEDNA Dokazano je, da inteligenca ni dedna. Dedno je število živčnih celic. Povezovanje teh celic v sinapse pa je odvisno od potrebnega stimulansa. Živčne celice morajo misliti, morajo delati, da bi preživele in naravni instinkt je, da otrok misli. Za razvoj sinaps je pomembno stimulativno okolje in težava je v tem, da mi tega našim otrokom ne omogočamo. Otrok se rodi z določenim številom sinaps in se šele po rojstvu začne intenzivno oblikovanje novih sinaps. Največje število sinaps se oblikuje od tretjega do petega leta. In nekaj manj do sedmega leta. Zato je glavno obdobje za učenje pred sedmim letom. To ne pomeni, da se otrok mora naučiti matematike, ampak mora imeti igre, ki bodo pomirile te dele možganov. To je kot neke vrste računalnik: večje je ohišje do sedmega leta, lažje bo tja prišlo znanje.


Kot zanimivost navajam razliko med uporabnim in reproduktivnim znanjem (večkratno ponavljanje snovi): Uporabno znanje je najvišja oblika znanja, saj je vzporedno povezovanje informacij, ki jih imamo v glavi. Tisti, ki se učijo reproduktivno, uporabljajo manjši del, 5 do 10 odstotkov možganov. Tisti, ki se učijo na višjem fiziološkem nivoju, s pomočjo asociacij, uporabljajo vsaj 20 do 30 odstotkov možganov. Zato je npr. učinek pri Kitajcih izjemen, saj da bi Kitajec bral, mora zraven razmišljati. Mi Evropejci lahko beremo kot roboti. Vsem nam se je že zgodilo, da beremo in kar naenkrat ne vemo, kaj smo prebrali. Kitajcu se to ne more zgoditi: dokler bere, je maksimalno osredotočen in ve, kaj bere, ker mu delajo druge regije možganov. To ni skrivnost, to je ključ, da otroka naučimo, da z nižjega nivoja učenja gre na višjo raven. http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/reproduktivno-ucenje-je-napaka-ali-kaj-imata-skupnega-sipa-in-france-preseren/305041


KAKO SE ZNANOST IN DUHOVNOST POVEZUJETA? Izjemna stavka, ki ju je izrekel AMI – otrok zvezd: »Osnovni zakon vesolja, ampak to ni prepričanje, temveč zakon, univerzalno načelo, ki je dokazano znanstveno in duhovno, kajti znanost in duhovnost sta za nas eno. Tudi za vas bosta eno, ko bo znanost na Zemlji odkrila izredno močno energijo, imenovano Ljubezen.« (AMI otrok zvezd, stran 64)


Prešli smo v obdobje, ko znanost brez duhovnosti ne bo preživela. Celo človeštvo ne bo preživelo, če ne bomo zaživeli v skladu z Univerzalnim zakonom, ki ga omenja AMI – otrok zvezd. Vendar spremembe se že odvijajo. In pri vsem tem so otroci, upam si reči, najpomembnejši. So prinašalci nove energije, nove dimenzije, novih esenc, novih znanj... oz. že davno znanih znanj, ki smo jih brezobzirno zatrli in pozabili nanje. Uničili smo nekdanje civilizacije, kot je npr. Atlantida, ki je že vse to, po čemur hrepenijo naša srca danes, imela. Poudarjam... tisto, kar si naša srca resnično želijo.


Težava današnjega časa je, da sta srce in um neusklajena. Um ne sliši srca in gre po poti, ki ga srce ne premore. Nastane konflikt, nastane bolezensko stanje. In v tem stanju je trenutno celotno človeštvo. Pa vendar imamo izjemne znanstvene dosežke... in imamo srce. Imamo vse, kar potrebujemo. Potrebno je le združiti to dvoje. Ko se um in srce združita, tvorita višjo inteligenco. In višja inteligenca je Ljubezen.Šolski in predšolski sistem zahtevata spremembe. Zahtevajo jih otroci, saj se najbolj preko njih kažejo kot neučinkoviti. Vsak po svoje, znanost in duhovnost predlagata spremembe. Odvijajo se... počasi. Zavedamo se, da je potrebno vložiti veliko več truda, energije, časa, potrpežljivosti in ne nazadnje denarja. Vendar ključ do uspeha je Enost, kar pomeni, da bosta znanost in duhovnost morala postati eno (kot pravi AMI – otrok zvezd). Upam si reči, da ko presežemo miselnost na tem področju, nam bodo vrata do uspeha in sreče odprta. Razvili se bodo čudoviti vrtci in šole, ki so prijazni otrokom na vseh njihovih nivojih – telesu, umu in duhu.

41 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page